2016/09/06

úterý, září 06, 2016 | 6komentářů
štítky

Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.
Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok!



Série: Trochu jiný penzionát - první díl
Originální název: Etiquette & Espionage
Žánr: Historické fantasy pro děti a mládež
Rok vydání: 2014, 1.vydání originálu 2012
Počet stran: 288
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Pavla Kubešová


,,Jedna věc je naučit se správně dělat pukrle. Něco docela jiného je umět přitom vrhat nožem."

Sofronie je dívka, která nenávidí módu a šaty, ale zbožňuje matičky a šroubky. Takový dobrý příklad chlapce z viktoriánské Anglie
Její maminka jí už má plné zuby, takže se rozhodne ji poslat do Penzionátu mademoiselle Geraldiny. Ten se na první poslech zdá jako obyčejná škola pro výchovu dívek, ale na první pohled už ne. Hustý, co?
Sofronie se seznamuje se svými novými spolužačkami Monique a Dimity. To zní jako Dymytry, woohoo. Do děje nám také zasahuje Dimitin malý bratříček Pillover, který se chystá studovat na penzionátu pro chlapce. Jak nečekané. Nesmím ale zapomenout na kotelníka Mydlouna a tajemného Vieve. A malé mechanické zvířátko Mašinchlup je taky fajn. :) 
Pojďte s nimi prožít školní rok na této zvláštní škole!


,,Nikdy neházejte česnekovou pastu na muže se samostřílem."

Na tuto knihu jsem narazila u kanadské booktuberky Hails Hearts Nyc a poté u Češky Svět podle Marillee. Obě si ji vychvalovaly a jelikož máme my tři podobný vkus na knihy, rozhodla jsem se, že ji vyzkouším. Očekávala jsem oddechovou knížku pro mladší čtenáře zakomponovanou do Anglie v 19.století a školního prostředí. A přesně tomu se mi dostalo. Nádherná, čtivá a roztomilá kniha. Žádnou velkou akci nečekejte. Myslím, že by se knížka dala přiřadit k prvnímu dílu Harryho Pottera
V češtině už vyšel i druhý díl Úklony a úklady, na který si brousím zuby nehty už delší dobu. CooBoo se však zatím moc nemá k vydání závěrečného dílu, což je podle mě škoda. Nesnáším nedovydané série. 
Myslím, že tato knížka je průměrná. Ale takový ten lepší průměr, který si ráda přečtu znovu. 




Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This

6 komentářů:

  1. Knihu mám doma, tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Huh, tohle už je celkem starší kniha od CooBoo! Pamatuhu si, že na ní byla kamarádka úplně natěšená a několikrát mi ji nutila, ale pokáždé jsem řekla, že ji nechci. Nevím ani proč :D Každopádně neplánuji si ji přečíst :)
    Hezká recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Tuhle knihu jsem taky četla, dokonce už mám za sebou i druhý díl. Bylo tam hodně překvapení, ale že bych se do ní začetla to zas ne :(

    OdpovědětVymazat

Užívejte dne. Mám vás ráda! ❤