2016/10/04

úterý, října 04, 2016 | 4komentářů
štítky

Je doba temna. Zásoby kouzla čerpaného z mrtvých bohů pomalu docházejí. Démoni a krakatoni zamořují zemi a poslední hranice mezi říšemi se začínají hroutit. Žárliví vládci tří velkých měst sedí ve svých kamenných věžích a přemítají nad tou špetkou magie, která zbývá.. Není to doba stvořená pro hrdiny. Hrdinské písně jsou už dávno zapomenuty, odvážné činy nikdo nezapisuje. I v takových chvílích se však najde pár odvážlivců, kteří si uchovají jiskru naděje, spojí své síly na obranu proti tyranii nesmrtelných mágů a vytvoří nezvyklou skupinu - Temné bratrstvo.



Série: Temné bratrstvo
Originální název: The Grim Company
Žánr: Historické epické fantasy
Rok vydání: 2014, 1.vydání originálu 2013
Počet stran: 448
Nakladatelství: Host
Překlad: Ladislav Václavík


,,Ten, kdo žije pro pomstu a nic jiného, je odsouzen svým vlastním hořkým vítězstvím."

Městům v říši vládnou Magelordi. Kruté nesmrtelné bytosti čerpající svou sílu z magie. Z magie, která zůstala po mrtvých bozích, které právě Magelordi sesadili z nebes. V zemi Trinu nalezneme tři města utlačovaná nadvládou Magelordů. Přístav stínů, jemuž vládne mocný Marius, je brzy úmyslně zničen Magelordem z Dorminie Salazarem. A na závěr tu máme Thelassu, takzvané Město věží, o které se nijak krutě stará Bílá paní.
Daleko na severu, v Klyhorách, je Šamanem, jenž je obdařen podobnými schopnostmi jako ostatní vládci, zrazen a krutě potrestán válečník Brodar Kayne - Meč severu. Je nucen přihlížet nelítostné smrti své ženy a je po celý rok vězněn. Jeho věrný přítel Jerek, zvaný Vlk, na něj však nezapomněl a z cely ho osvobodil. Nyní spolu prchají před Šamanovým hněvem. Shodou náhod právě do Dorminie.
V tomto špinavém městě dosáhl dospělosti Davarus Cole. Byl vychován jako hrdina, jímž byl i jeho zesnulý otec. Jeho jediným úkolem je osvobodit město od moci Salazara a jeho Rudé stráže, která zabíjí a krutě trestá všechny zrádce. To, že je člověk zrádcem, zjistí pomocí myslisupů - ptáků, kteří létají nad městem a dokáží číst myšlenky jeho občanů. Nejkrutější je Magelordova osobní ochranka. Říkají si Augmentoři. Jsou to vojáci se zvláštními schopnostmi. A jsou neporazitelní..
V opuštěném chrámu se schází skupina Střepů, kteří usilují o svrhnutí Salazara. Mezi ně patří zmíněný Cole, jeho nevlastní otec Garrett či překrásná Saša.
V Dorminii byli na rozkaz Magelorda vyvražděni všichni čarodějové. Ale jeden byl ušetřen. Beznohý Eremul, zvaný Polomág. Ten, poháněný nenávistí, kuje pikle proti Salazarovi. Polomág má také sluhu - podivného a tajemného hocha Izáka.
Na severu vládne po boku Šamana král Magnar. Kým skutečně je? Jeho obdivovatelka a snad i budoucí manželka, čarodějka Yllandris, bojuje proti démonům, kteří zamořují svět.
Jak se osudy těchto osob protnou? Podaří se jim svrhnout kruté vládce? Dostane se Kaynovi spravedlivé odvety?


,,Odsekni hlavu a tělo zemře."

Popravdě jsem čekala něco úplně jiného. Na tuto knihu jsem nečetla žádné recenze, jen se ke mně dostalo, že je plná akce a temných kouzel. A to já fakt můžu. 
Očekávala jsem sebranku mladíků, kteří bojují proti nespravedlivému vládci. Toto je častým námětem young adult fantasy, no ne? Proto mě hned v úvodu zarazil snad padesátník Tarn žijící v Přístavu stínů. Ten se však už poté v knize neobjevil. Chytrým dojde proč.. Ráda bych také zmínila úžasného pejska Tyra
Hlavním hrdinou je Kayne. Osobně jsem věřila a doufala, že jím bude mladý, ale také místy namyšlený Cole. Nakonec jsem ráda, že se jím stál právě Kayne, jelikož jsem si ho zamilovala od prvního okamžiku. 
Ano, objevují se tu sprostá slova. Tedy jen v dialozích, samozřejmě. Vulgarita vlastně tvoří valnou většinu Jerekovy a Kaynovy mluvy. Já jsem však názoru, že sprosté výrazy k tomuto druhu fantasy prostě patří. Z devadesáti procent jsou totiž hlavní postavou muži. No, jen se podívejte na Hru o trůny..
Nevím, zda je to jen chybou překladatele nebo samotného autora, ale v knize se objevují například chyby v počtech. Ze dveří vyšly tři postavy - muž, žena a dvě děti
Mapa je sice nádherně nakreslená (klobouk dolů před malířem!), ale vcelku zbytečná. Nenajdeme na ní třeba zmíněné Klyhory, jižní Sumnian či Mořelam, ze kterého je čerpána magie. 
Je poznat, že se jedná o autorův debut. Některé části trochu kolísají, jinde se autor opravdu hodně vžil do temnoty tohoto díla. I tak však v knize nenalezneme žádná hluchá místa nebo části, které by nebyly zaplněné akcí a krví. Věřím, že další díl - Meč severu - bude ještě lepší a temnější než tento! I když to už snad asi ani nejde..




Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This

4 komentáře:

  1. Taky jsem při čtení čekala něco jiného. Neříkám, že kniha byla špatná, ale ani mě příliš nenadchla. Takže to byl takový průměr, co se týče fantasy. A do druhého dílu se mi zatím nechtělo...

    OdpovědětVymazat
  2. ten děj se mi absolutně líbí!! :O a body navíc jestli tam jsou hlavně kluci :D
    jinak s těma počtama, lol :DDD
    čučnu po tom v luxoru! :D

    OdpovědětVymazat

Užívejte dne. Mám vás ráda! ❤