2016/09/02

pátek, září 02, 2016 | 7komentářů
štítky

Poté, co osiřelé Tesse Grayové zemře teta, která se o ni starala, vyplouvá dívka v dubnu roku 1878 z New Yorku do Londýna za svým bratrem Nathanielem. V přístavu na ni však nečeká Nate, nýbrž prapodivná dvojice žen, jimž se přezdívá Temné sestry. Uvězní ji v jejich domě a připravují ji pro záhadného Magistra, který ji chce získat. Při nezdařeném útěku Tessa zraní jednu ze služebných, ze které se vyklube podivná mechanická bytost. Záchrana přijde z nečekané strany – v Temném domě se objeví Will Herondale, jeden z lovců stínů…



Série: Pekelné stroje - první díl
Originální název: Clockwork Angel
Žánr: Historické fantasy
Rok vydání: 2015, 1.vydání originálu 2010
Počet stran: 368
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Lenka Faltejsková


,,Mrtví nemluví."

Trilogie Pekelné stroje, z níž jsou v češtině prozatím vydané dva díly, dějově předchází úspěšné sérii Nástroje smrti od stejné autorky. Nástroje smrti jsou zakomponovány do současného New Yorku, kdežto Pekelné stroje do viktoriánského Londýna. Už jen díky tomuto mám tuto trilogii raději.. 
Tessa Grayová se po smrti své tety vydává do Londýna, aby se tam znovu setkala se svým bratrem Nathanielem. V přístavu si ji však vyzvednou Temné sestry, tak trochu zvláštní dvojice žen. Odvedou ji do svého domu a po dobu několika týdnů čekají na Magistra, který o Tessu jeví až příliš velký zájem. Tessa navíc zjistí, že umí něco, co není tak úplně obvyklé..
Jednoho dne se rozhodne utéct. I když se jí útěk nevyvedl, přijde pro ni podivná záchrana, která je jí poté představena jako lovci stínů. Bytosti, které loví démony. Tady je ta záměrná podobnost s Nástroji smrti
Tessa se schovává v Institutu, sídle lovců, a je poté seznámena s celým podsvětím - upíry, vlkodlaky a dalšími monstry. 
Brzy se spřátelí se svými zachránci - vtipálkem Willem, tajemným Jemem, ale také s dalšími členy Institutu - půvabnou Jessamine, starostlivou Charlotte a opravářem a kutilem Henrym. Nesmím také zapomenout na upírku Camillu a kouzelníka Magnuse


,,I v nesmyslech se někdy skrývá smysl, pokud jste ochotná ho hledat."

Jak už jsem napsala, tuto trilogii mám raději než Nástroje smrti. Temný Londýn se k tomuto příběhu hodí dokonale. Co se týká postav - připadá mi, že autorka nasadí nijak zajímavou hlavní hrdinku - zde Tessu, v Nástrojích Clary - ale kluci jsou jedno velké ach. Nedokážu si vybrat, jestli mám raději Willa či Jema, oba mají totiž svůj příběh, svoji unikátní povahu a vzhled. Doufám, že ve druhém díle se dozvíme více z Willovy minulosti. Ono už je dost zvláštní, že jsem si oba chlapce zamilovala už v prologu a i když jim někdo jen vrazil facku, měla jsem chuť toho dotyčného uškrtit. Vážně.
Nechybí ani spousta vtipných scén a poznámek, kterým kraluje Will. Tak třeba při setkání s jeho rivalem Gabrielem Lightwoodem jsem se smála opravdu nahlas - Gabriel: ,,Víte, kdysi jsem si myslel, že bychom mohli být přátelé, Wille." A Will na to: ,,Kdysi jsem si myslel, že jsem fretka, nakonec se ale ukázalo, že je to opiem.."
Během podzimu se chystám na druhý díl, který už doma mám, tak doufám, že se mi bude líbit stejně a nebo ještě víc jako jednička.




Email This Share to Facebook Share on Google Plus Share to Twitter Pin This

7 komentářů:

  1. Pekelené stroje jsou parádní! :) Taky je mám radši než Nástroje smrti, Tessa mi je mnohem sympatičtější než Clary.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to zajíavě :D já teď čtu zrovna Nástroje smrti a do bdoucna už plánuji taky si tuhle sérii přečíst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám z NS přečtené jen první dva díly, dál jsem se zatím nedostala. :D

      Vymazat
  3. knizka sice nie je moj typ ale mas krasny header :)
    Pozyvam na luxusnu giveaway o setrnu kulmu Rowenta a vlasovy balicek Dove: https://biancaprincipessa.blogspot.sk/2016/09/obrovska-dove-rowenta-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem byla, relativně jsem z Cassandry Clare docela zklamaná. Ale tuto sérii jsem ještě číst nezačala, takže jí dám třeba šanci :)

    OdpovědětVymazat

Užívejte dne. Mám vás ráda! ❤